Kemistin työkalupakki

This is a video series made for Finnish-speaking chemistry students for introductory purposes.

OSA 1: TERVETULOA

Tämän videon myötä IMC aloittaa videosarjan, jossa esittelemme erilaisia synteesi- ja analyysimenetelmiä sekä muuta hyödyllistä, mitä kemisti – tai etenkin älykkäiden materiaalien kanssa töitä tekevä kemisti – tarvitsee. Tässä ensimmäisessä osassa näytämme pintaraapaisuna, mitä kaikkea laboratoriomme kätkevät sisäänsä, ja tulevissa jaksoissa pureudumme näistä laboratorioista löytyviin laitteisiin syvällisemmin.

OSA 2: SCHLENK-LINJA

Kemistin työkalupakin toisessa osassa dosentti Ari Lehtonen esittelee isosta labrasta löytyvän Schlenk-linjan.

OSA 3: KUITUSPEKTROMETRI

Kemistin työkalupakin kolmannessa osassa tohtori Sami Vuori esittelee Lasersäde-labrasta löytyvän kuituspektrometrin.

OSA 4: ULTRAVIOLETTILAMPUT

Kemistin työkalupakin neljännessä osassa professori Mika Lastusaari esittelee Lasersäde-labran UV-lamppuja sekä materiaaleja, jotka reagoivat UV-säteilyyn.

OSA 5: LUMINESENSSISPEKTROMETRI

Kemistin työkalupakin viidennessä osassa tohtori Sami Vuori esittelee Lasersäde-labrassa sijaitsevaa luminesenssispektrometriä.

OSA 6: PYYHKÄISYELEKTRONIMIKROSKOOPPI

Kemistin työkalupakin kuudennessa osassa tohtori Ian Pompermayer Machado esittelee pyyhkäisyelektronimikroskooppia (SEM). Laite sijaitsee Fysiikan ja tähtitieteen laitoksella, ja se on myös keskeinen osa Turun yliopiston materiaalitutkimukseen suunnattua MARI-laitekantaa.

OSA 7: LÄHI-INFRAPUNALASER

Kemistin työkalupakin seitsemännessä osassa tohtori Minnea Tuomisto esittelee Lasersäde-labrassa sijaitsevaa lähi-infrapunalaseria.

OSA 8: VÄRISPEKTROMETRI

Kemistin työkalupakin kahdeksannessa osassa professori Mika Lastusaari ja tohtorit Anssi Peuronen ja Sami Vuori esittelevät kannettavan värispektrometrin toimintaa.

Huom! Havaittu väri riippuu aina siitä, missä valossa asiaa tarkastellaan. Tämä värispektrometri käyttää standardivaloa, joka vastaa kesäisen keskipäivän aurinkoa. Laboratoriossamme sen sijaan on tavallinen valkoinen LED-valaistus. Sen värintoistoindeksi on 83/100, mikä tarkoittaa sitä, etteivät kaikki värisävyt näytä sen valossa samalta kuin kesäisen keskipäivän auringonvalossa. Siksi voi olla, että tässä tutkittu hackmaniittijauhe on laboratoriovalaistuksessa enemmän violetti kuin pinkki, vaikka standardivalossa asia on päinvastoin.

OSA 9: PUTKIUUNIT

Kemistin työkalupakin yhdeksännessä osassa tohtori Minnea Tuomisto esittelee putkiuunien toimintaa.

OSA 10: VALOKAAPPI

Kemistin työkalupakin kymmenennessä osassa professori Mika Lastusaari esittelee valokaapin toimintaa.

OSA 11: SYNTEESIUUNI

Kemistin työkalupakin yhdennessätoista osassa dosentti Anssi Peuronen esittelee synteesiuunin toimintaa.

OSA 12: RÖNTGENFLUORESENSSISPEKTROMETRI

Kemistin työkalupakin kahdennessatoista osassa tohtori Sami Vuori esittelee röntgenfluoresenssispektrometrin (XRF) toimintaa.

OSA 13: JAUHERÖNTGENDIFFRAKTOMETRI

Kemistin työkalupakin kolmannessatoista osassa dosentti Anssi Peuronen esittelee jauheröntgendiffraktometrin (XRD) toimintaa.

OSA 14: YKSIKIDERÖNTGENDIFFRAKTOMETRI

Kemistin työkalupakin neljännessätoista osassa dosentti Anssi Peuronen esittelee yksikideröntgendiffraktometrin toimintaa.

 Huom!

Työkalupakin osat 15-19 ovat toistaiseksi nähtävissä vain Instagramissamme (imc_utu).